Příprava hydrolátu

Co je květová voda neboli hydrolát?

Hydrolát, také známý jako květová voda nebo květinová voda, je produkt získávaný při procesu destilace párou. Používá se k extrakci aroma a esencí z rostlin, květin, bylin a dalších rostlinných materiálů. Tento proces vytváří dvě hlavní produkty: éterický olej a hydrolát.

Hydroláty mají jemnou a příjemnou vůni, která odpovídá rostlině nebo květině, ze které byly vytvořeny. Jsou obvykle mnohem méně koncentrované než éterické oleje, což znamená, že jsou mnohem jemnější a méně intenzivní. Hydroláty se používají v gastronomii, kosmetice a aromaterapii. V kosmetice se často používají k výrobě pleťových vod, tonik a sprejů, které mají hydratační a osvěžující účinky na pokožku. Navíc nesou nádhernou esenci celé rostliny.

Výroba hydrolátů může být prováděna i doma pomocí metody parní destilace, které si zde ukážeme.

Použití hydrolátu se meze takřka nekladou. Můžete ho použít například:

Kosmetika:

  • Pleťová voda: Hydroláty se používají jako jemné a přirozené tonikum pro pokožku. Různé druhy hydrolátů mohou pomoci s různými typy pleti, například růžový hydrolát pro hydrataci a levandulový hydrolát pro uklidnění.
  • Sprej na obličej: Ve sprejové lahvičce může sloužit k osvěžení pokožky během dne.
  • Složka kosmetických výrobků: Kosmetické produkty, jako jsou krémy, masky a šampony, oplachy mohou obsahovat hydroláty pro přidání vůně a prospěšných účinků.
  •  

Aromaterapie:

  • Hydroláty mohou být použity v aromaterapii k vytváření jemných vonných atmosfér a v aromalampách.

Gastronomie:

  • Některé hydroláty, jako je růžová voda nebo levandule, rozmarýn, jsou v kuchyni oblíbené pro jejich subtilní aroma. Používají se například při přípravě dezertů, koktejlů a sladkých i slaných pokrmů.

Zdravotní péče:

  • V některých tradičních léčebných systémech se hydroláty používají pro různé zdravotní problémy. Například květinová voda z růže se tradičně používá v různých kulturách pro své uklidňující účinky.

Domácí péče:

  • Hydroláty mohou být také použity v domácích projektech, jako jsou přírodní čistící prostředky nebo na osvěžení domova.

Může se vám také líbit:

Jedlý plevel

…aneb květinové hody Jaro máme v plném proudu. Všude se to

Slzovka

Slzovka na zelenině Květák nebo brokolice 1 cibule (červená) 1

Psyllium

jemná a účinná očista střev PRO TY, CO NEVÍ, JAK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2023 – Všechna práva vyhrazena | Petra Bianka Horváthová | GDPR

Vytvořila AjA-design.cz