Psyllium

jemná a účinná očista střev

PRO TY, CO NEVÍ, JAK ZAČÍT 🙂

Psyllium je osemení indického jitrocele, který má schopnost až 40x zvětšit svůj objem (to záleží na kvalitě psyllia) a je zdrojem velkého množství rozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina v zažívacím traktu váže vodu a následně se v ní rozpouští a tvoří hustý gel. Ten prochází skrze tenké střevo, ze kterého mechanicky vytlačuje nečistoty a je fermentovaný až v tlustém střevu prostřednictvím střevní mikroflóry. Probiotické mikroorganismy rozpustnou vlákninu metabolizují a tvoří z ní mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které jsou vstřebány do vnitřního prostředí organismu. Jejich přítomnost v těle zvyšuje sytost po jídle a snižuje glykemickou odpověď, má tedy pozitivní vliv na inzulínovou citlivost a obecně tak působí ochranným účinkem proti rozvoji cukrovky 2. typu.

Díky přítomnosti psyllia dochází také k tvorbě kyseliny mléčné. Ta snižuje pH v prostředí tlustého střeva a přednostně tak podporuje růst a prosperitu pro lidské tělo symbiotických mikroorganismů (Lactobacillus, Bifidobacterium).

Podobně jako nerozpustná vláknina, tak i rozpustná prochází přes tenké střevo a ani v tlustém střevě se nevstřebává a je vylučována stolicí a to společně se vším, co do sebe pohltila.

BENEFITY PSYLLIA:

  • VLÁKNINA – je nezbytné pro zdravé fungování našich střev a mikroflóry
  • VYPRAZDŇOVÁNÍ – po smíchání s vodou vytváří hustý gel, který změkčuje stolici, v případě mírného snížení tekutin ji může i zahustit.
  • DETOXIKACE – mechanicky odsouvá z trávicího traktu odpadní látky.
  • STŘEVA – Prospívá střevnímu mikrobiomu, zrychluje posun potravy ve střevech.
  • TRÁVENÍ – podporuje a zvlhčuje žaludek, tenké i tlusté střevo. Podporuje trávení a zažívání, čistí střeva a přitom nedráždí.
  • HUBNUTÍ – nabobtnáním vyvolává pocit falešného zasycení, neobsahuje téměř žádné kalorie.
  • CHOLESTEROL – může pomoci snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Psyllium se váže na cholesterol, což přispívá k jeho odstranění z těla, což může podporovat zdraví srdce.
  • HLADINA CUKRU – Psyllium může pomoci snižovat hladinu cukru v krvi tím, že zpomaluje trávení a absorpci cukrů. To může být zejména prospěšné pro lidi s diabetem nebo těmi, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi.
  • zlepšení zdraví KVS – Dlouhodobé užívání psyllia může mít přínosy pro celkové kardiovaskulární zdraví. Snížení hladiny cholesterolu a stabilizace hladiny cukru v krvi jsou faktory, které mohou snižovat riziko srdečních onemocnění.
  • VAŘENÍ A PEČENÍ – Psyllium se skvěle hodí také pro vaření a pečené – zejména bezlepkové. Díky své neutrální chuti s ním lze zahustit pomazánky, polévky, přidává se i do těsta, jogurtu, pudingu, kaše či smoothie.

JAK PSYLLIUM POUŽÍVAT:

Nejčastěji na detox používám 1 čajovou lžíci (zarovnanou) a rozmíchám v cca 200 ml vody a okamžitě vypiju. Co je důležité je psyllium po vypití znovu zapít dalším min. 250 ml další tekutiny!

Psyllium je bez chuti a přijme chuť tekutiny nebo pokrmu, do kterého ho přimícháte. Pokud Vám nebude chutnat ve vodě, tak ho přidejte do nápoje, který má vám příjemnou chuť a vypijte ho co nejdříve, než vytvoří gel.

Osvědčilo se mi psyllium užívat ráno. Pokud ho užívám večer (a já přes noc přirozeně nepiju), tak mám přeci jen trochu suchou stolici. Přes den přirozený příjem dalších tekutin. tento efekt nedělá

Nejdůležitější na psyllium je dostatek tekutiny. Dokáže dobře upravit příliš hustou stolici i příliš řídkou a to právě vlivem zvoleného množství tekutiny.

Pokud budete po psylliu pociťovat suchou stolici nebo dokonce zácpu tak to svědčí o tom, že máte nedostatečný pitná režim.

Maximální denní dávky Psyllia – max. dávky neužívejte dlouhodobě, protože by mohlo na sebe vázat i důležité živiny

  • dospělý člověk – 5 čajových lžiček
  • těhotné ženy – 1 čajová lžička
  • kojící matky – 1,5 čajové lžičky
  • malé děti od 6 let – 1 čajová lžička

Interakce:

Psyllium má schopnost vázat různé toxiny, nejistoty, ale také léky. Proto je důležité přo užívání psyllia dodržet odstup od užívání léků. Pokud budete užívat léky řed psylliem, pak alespoň s odtupem minimálně 30 minut a léky po psylliu užívejte aý po dvou hodinách. Týká se to hlavně léků na štítnou žlázu a hormonální antikoncepce, ale pozor i u ostatních.

PSYLLIUM JE V AJURVÉDĚ POUŽÍVÁNO PO TISÍCE LET. JE VHODNĚ PRO SNÍŽENÍ VYSUŠENÉ VÁTY, KDE JE NUTNÉ JI OPRAVDU HODNĚ ZAPÍJET. POMŮŽE I U PALČIVÉ PITTY A U KAPHY SE MUSÍ DÁT POZOR, ABY NEZHORŠOVALA ZÁCPU A ZACPÁNÍ, COŽ SE MŮŽE STÁT, POKUD SE OPĚT NEDODRŽÍ PITNÝ REŽIM.

Psyllium můžete přidat i do jogurtů, pyré, kaší, džusů. Vždy příjme chuť okolí a není příliš chuťově rušivý, jen pozor na to, že produkt pak rychle zgelovatí 🙂

JINAK JE PSYLLIUM VÝBORNÝM, JEMNÝM A ÚČINNÝM POMOCNÍKEM PRO CELÝ ZAŽÍVACÍ TRAKT.

PŘEJI VÁM ZDRAVÉ ZAŽÍVÁNÍ!

Může se vám také líbit:

Jedlý plevel

…aneb květinové hody Jaro máme v plném proudu. Všude se to

Slzovka

Slzovka na zelenině Květák nebo brokolice 1 cibule (červená) 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2023 – Všechna práva vyhrazena | Petra Bianka Horváthová | GDPR

Vytvořila AjA-design.cz